tickling-videos.net
All for Joomla All for Webmasters
fetish-latex.org

Саопштење Мреже председника врховних судова Европске уније у вези са ситуацијом у Турској

16. 08. 01

Саопштење Мреже председника врховних судова

Европске уније у вези са ситуацијом у Турској

 

Мрежа председника је дубоко забринута у вези са извештајима о скорашњем разрешењу више од 2.700 припадника судства и тужилаштва у Турској, као и у вези са налозима за хапшење бројних судија и јавних тужилаца.
 
Одмах по покушају државног удара, Република Турска је суспендовала, разрешила и(ли) ухапсила хиљаде људи, укључујући бројне судије. Међу њима су и судија Државног савета и Касационог суда Турске. Укупан број умешаних грађана, као и објава председника Републике Турске о могућем поновном увођењу смртне казне, такође изражавају забринутост.
Желимо да се подсетимо да је независност судства не привилегија за судије, већ гаранција поштовања људских права и основних слобода, која омогућава сваком појединцу да има поверење у судски систем, законе и у Државу.
 
Мрежа тренутне догађаје, посебно разрешења и хапшења хиљаде судија, види као напад на независност судства у Турској, као и на системску претњу владавини права у овој земљи чланици Савета Европе. Мрежа председника врховних судова Европске уније апелује на поштовање владавине права и људских права.
 

 

Мрежа се придружује изражавању опреза који је истакао генерани секретар Савета Европе, и позива на примену постојећих посматрачких механизама у смислу поштовања људских права, како на нивоу Савета Европе, тако и на нивоу Уједињених нација.
 
 
Напомена о Мрежи председника врховних судова Европске уније:
 
Мрежа председника је организација која се састоји од председника врховних судова Европске уније. Њени чланови се састају како би разматрали питања од заједничког интереса и значаја, размењивали идеје и информације. Мрежа представља форум путем којег европске институције могу захтевати мишљења председника врховних судова Европске уније. 
Часна судија госпођа Сузан Денам, председник Врховног суда Ирске, тренутни је председник Мреже.
 
Оригинално Саопштење на енглеском језику можете наћи на следећем линку.
 
Преузмите превод саопштења.