tickling-videos.net
All for Joomla All for Webmasters
fetish-latex.org

Саопштење МЕДЕЛа о провладиним невладиним организацијама

18. 11. 17

На седници административног савета Европског удружења судија и тужилаца за демократију и слободу - МЕДЕЛ одржаној 17. новембра 2018. године у Софији, којој су присуствовали представници удружења судија и тужилаца из 14 земаља Европе, усвојенo је Саопштење МЕДЕЛ-а о про владиним невладиним организацијама (GONGO).

МЕДЕЛ је репрезентативна организација која окупља европска удружења судија и тужилаца и то 25 удружења судија или тужилаца из 16 земаља Европе.

 

СAОПШТЕЊЕ МЕДЕЛА О ПРОВЛАДИНИМ НЕВЛАДИНИМ ОРГАНИЗАЦИЈАМА

 

Право на удруживање и слободу говора представља једно од основних људских права у демократском друштву.

Ипак, осврћући се на ситуацију у Србији, MEDEL је уочио тренд формирања струковних организација судија и тужилаца, чије је деловање првенствено усмерено на потврђивање или оправдавање раније изнетих мишљења и визија владиних званичника.

Постојање таквих организација у друштвеној теорији познато је као GONGO (government-oriented nongovernmental organizations or government nongovernmental organizations). Ове организације често су подржане од стране извршне власти и провладиних медија, док су у фокусу њихових интереса аутентична удружења судија и тужилаца, као и друге аутентичне невладине организације које се баве питањима правосуђа.

Циљ деловања GONGO организација је дискредитација, обесмишљавање и стварање конфузије у јавности у погледу рада и ставова аутентичних удружења, будући да ове организације имају слична имена или скраћенице као аутентична удружења судија и тужилаца.

MEDEL указује на ризик да такве организације не доприносе јавном дискурсу у демократском друштву у погледу положаја правосуђа, статуса судија и тужилаца и заштите људских права, већ за сврху има стварање искривљене слике о правосуђу и друштву.

MEDEL изражава забринутост због подршке владиних званичника и про владиних медија овим организацијама и позива власти да политичке циљеве остварују политичким средствима, а не путем стварања паралелних професионалних удружења и цивилног сектора.

 

Преузмите Саопштење на енглеском.