tickling-videos.net
All for Joomla All for Webmasters
fetish-latex.org

Međunarodna konferencija "Sudijska funkcija i sloboda mišljenja"

16. 09. 28
Društvo sudija Srbije i Nemačka fondacija za međunarodnu pravnu saradnju (IRZ) organizovali su 27. septembra 2016. godine u Beogradu međunarodnu konferenciju pod nazivom Sudijska funkcija i sloboda mišljenja. Ova konferencija je pružila viđenja nemačkih i srpskih sudija na pitanje slobode mišljenja i izražavanja sudija u domenu vršenja njihovih funkcija i podstakla na diskusiju u vezi sa izazovima koje vršenje sudijske funkcije može postaviti pred sudije u odnosu na njihovu slobodu izražavanja.
 
Ovu konferenciju je otvorio ambasador SR Nemačke u Srbiji, Nj.E. Axel Dittmann naglašavajući značaj nezavisnosti sudija i ulogu pravosudnog sistema na putu Srbije ka Evropskoj uniji. Svoje viđenje pomenute teme dale su, kao uvodničari, sudije iz Nemačke: Elisabeth Kreth, sudija Finansijskog suda u Hamburgu i nekadašnji član predsedništva Nemačkog društva sudija i Andrea Titz, sudija i portparol Višeg drugostepenog suda u Minhenu, kao i nekadašnja potpredsednica Nemačkog društva sudija, a iz Srbije: Dragana Boljević, predsednica Društva sudija Srbije i sudija Apelacionog suda u Beogradu. Sudija Kret se osvrnula na teorijske aspekte ove problematike, dok je sudija Tic sa prisutnima podelila svoja iskustva u radu kao portparol suda. Sudija Boljević je temi pristupila kroz prizmu slučajeva Evropskog suda za ljudska prava.
 
Konferenciji su prisustvovali, pored sudija iz Srbije i Nemačke, i gosti iz Crne Gore, sudije i javni tužioci i predstavnici strukovnog udruženja, te novinari i portparoli sudova u Srbiji, predstavnici međunarodnih organizacija i pravnici. Diskusija je ukazala na specifičnosti i razlike dva pravna sistema u domenu izveštavanja medija o sudskim postupcima, ali se dotakla i aktuelnih situacija koje su se u srpskom pravosuđu javile u odnosu na izražavanje u javnosti mišljenja sudija.