tickling-videos.net
All for Joomla All for Webmasters
fetish-latex.org

Debata Dragane Boljević i Čedomira Backović na N1

18. 02. 16

Dragana Boljević, predsednica Društva sudija Srbije, i Čedomir Backović, pomoćnik ministra pravde, gostovali su 15. februara u emisiji Dan uživo na televiziji N1 i debatovali na temu promene Ustava Republike Srbije i predloženog radnog teksta Amandmana Ministarstva pravde.

 

Dragana Boljević iz Društva sudija Srbije u Danu uživo rekla je da je odgovorna zakonu i Ustavu, a da, ako sudstvo nije nezavisno, građani treba da se sekiraju.

Gostujući u Danu uživo, Dragana Boljević je rekla da, ako sudstvo nije nezavisno, ne može biti ni odgovorno.

"Dobiće Savamalu, dobiće da niko nije odgovoran. Nije problem što je neko nekom ukrao, ili neko nekom lupio šamar, ali kada se desi da možete da dođete do nekog krupnog političara, u tom momentu tužilac nema ni fukcionalnu nezavisnost, a bez nezavisnog tužioca nema ni nezavisnog suda", rekla je Boljević.

Pomoćnik ministra pravde Čedomir Backović je u Danu uživo istakao da ima tri miliona sporova u Srbiji, a da nije u svima Savamala.

"Kada bi se dalo pravo sudijama koje sada imaju, da ga još povećaju, dok se ne uvede ravnoteža između tri grane vlasti, to treba da se prevazilazi na taj način, i mediji i civilno društvo treba da razumeju. Zato je Venecijanska komisija osnovana 1990. godine, nakon pada Berlinskog zida, kako bi pokušala da uvede nekakvog reda", rekao je Backović.

On je dodao da nije iznenađen što se sudije i tužioci protive izmenama Ustava u oblasti pravosuđa, jer "je video njihov rad u poslednjih petnaest godina".

"To nije pravosuđe koje građanima Srbije treba. Venecijanska komisija ne razmišlja na način slobodnog sudijskog uverenja, ima linije stavova i standardizovanu pravnu analizu. Građani će najbolje shvatiti šta se želi postići tim apsolutnim vlasništvom sudija nad njihovim sudbinama", rekao je Backović.

On je predložio da se pitaju građani koji su imali posla sa sudom.

"Odgovornost prema Ustavu nije odgovornost prema parčetu papira, neko to mora da sprovodi, a ne po principu "vrana vrani oči ne vadi". Druge dve strane vlasti odgovaraju biračima", rekao je Backović.

Dragana Boljević je rekla da nijedne opasnosti nije bilo što je pravosuđe nezavisno.

"U reformu smo krenuli jer je potrebno da se smanji politički uticaj na pravosuđe. Premijerka je rekla da se ona zalaže za odgovorno i transparentno sudstvo, a ja kažem divno, premiijerka je na našoj strani. Ako sudstvo nije nezavisno, ono ne može da bude odgovorno, može da bude odgovorno samo onome ko kontroliše. Borimo se da možemo da presudimo bez straha šta će biti sa nama, ne vodeći računa ko je u kojoj stranci", rekla je ona.

Gosti se nisu složili oko predloga amandmana na Ustav u oblasti pravosuđa, ali je Čedomir Backović rekao da ovaj razgovor vidi kao diskusiju, te da će imati uticaj.

Čedomir Backović je dodao da se Ministarstvo pravde bavi evropskim standardima koje donosi Venecijanska komisija, a da mišljenje Venecijanske komisije očekuje u junu.

Snimak cele emisije možete pogledati ovde.

Preuzeto sa N1.