tickling-videos.net
All for Joomla All for Webmasters
fetish-latex.org

I sudije očekuju povećanje plata

17. 11. 09

S A O P Š T E Nj E

 

Povodom najave da će biti povećane plate korisnicima budžetskih sredstava, Društvo sudija Srbije se obratilo Visokom savetu sudstva i, zajedno sa Udruženjem javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije, ministrima pravde i finansija i predsedniku Vlade kako bi razjasnili da li se te najave odnose i na plate nosilaca pravosudnih funkcija.
 
Dva strukovna udruženja, koja okupljaju najveći broj sudija i nosilaca javnotužilačke funkcije u Srbiji, podsetili su Vladu Republike Srbije i ministarstva pravde i finansija da su dužni da se jednako staraju o materijalnom položaju svih budžetskih korisnika, odnosno na obavezu da se staraju o potrebama pravosuđa kao korisnika budžeta, podsećajući pritom da su i nosioci pravosudnih funkcija podneli veliki materijalni teret umanjenjem plata i po Zakonu o umanjenju neto prihoda lica u javnom sektoru od 2013. godine, a potom i selektivnim ukidanjem već stečenih naknada.
Sudije, javni tužioci i zamenici javnih tužilaca Republike Srbije donošenje Zakona o budžetu za 2018. godinu očekuju zabrinuti da će i ovog puta biti, kao i prethodne godine, isključeni od povećanja, odnosno vraćanja plata na nivo pre donošenja Zakona o privremenom uređenju osnovica za obračun i isplatu plata, odnosno zarada i drugih stalnih primanja korisnika javnih sredstava od 2014. godine i očekuju da se njihova udruženja založe kod izvršne vlasti za očuvanje njihovog materijalnog položaja.
 
Društvo sudija Srbije i Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca naglasili su da plata sudija i tužilaca nije samo ekonomska kategorija, već i materijalna garancija sudijske nezavisnosti i tužilačke samostalnosti. Teret ekonomskih nedaća sudije i tužioci su podelili sa sugrađanima bez zamerki. Međutim, isključivanje sudija i tužilaca iz najavljenog povećanja plata predstavljalo bi diskriminaciju i dovelo do toga da plata sudija i tužilaca bude na nivou znatno nižem od onog koji odgovara njihovom znanju, iskustvu i odgovornosti koja se od njih zahteva. Nedovoljni materijalni prihodi sudija i tužilaca, niži od prihoda sudija i tužilaca u svim ostalim državama u okruženju, doprinose urušavanju dostojanstva sudijske i tužilačke funkcije u Republici Srbiji.
 
Budući da su nosiocima pravosudnih funkcija, u odnosu na druge korisnike budžeta, plate bile umanjene u većim iznosima i da je učešće plata 2.800 sudija i 700 javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca, u odnosu na preko 700.000 korisnika budžeta u javnom sektoru neznatno, u situaciji kada je sada budžet stabilan, ne postoji valjan razlog zbog kog i plate nosilaca pravosudnih funkcija ne bi mogle da budu uvećane, odnosno vraćene na nivo pre donošenja navedenog Zakona iz 2014. godine.
 
Društvo sudija Srbije i Udruženje javnih tužilaca su izrazili očekivanje obaveštenja o tome da li je povećanje plata planirano i za nosioce pravosudnih funkcija i, ukoliko nije, iz kog razloga.