tickling-videos.net
All for Joomla All for Webmasters
fetish-latex.org

Saopštenje Društva sudija Srbije u vezi sa izjavom ministra unutrašnjih poslova

19. 02. 04

U vezi sa izjavom ministra unutrašnjih poslova od 29.1.2019. godine u kojoj je, povodоm nedavne policijske akcije u kojoj je privedeno više od 150 osoba, izjavio: "Šta ja da kažem policajcima, kakvu poruku mi šaljemo našem društvu? I onda kažete pušteni su. Nažalost jesu. Da se ja pitam ne bih ih pustio nikad. Taj koji može da pusti kriminalca koji je uhvaćen sa ilegalnim pištoljem da se šeta po Novom Beogradu je neodgovoran.", Društvo sudija Srbije izdaje sledeće 

SAOPŠTENJE

Ovakvom svojom izjavom visoki državni funkcioner stvara utisak da je policija vlasna ne samo da prikuplja dokaze i da svodi pritvor na kaznu dajući mu karakter trajne mere, već i da optužuje i presuđuje. Ocenjivanje rada sudija i tužilaca nije posao Ministarstva unutrašnjih poslova i predstavlja protivustavni pritisak na pravosudne organe jer je tužilaštvo to koje odlučuje da li će preduzimati krivično gonjenje na osnovu policijskih prijava, a sud taj koji svojim odlukama, osuđujućim ili oslobađajućim, ocenjuje uspešnost rada policije i tužilaštva, a ne obratno.

Društvo sudija i ovom prilikom ukazuje da pritvor nije kazna, da se ne može odrediti trajno niti iz preventivnih razloga,  jer je to jedna od mera, i to najstroža i izuzetna, kojom se obezbeđuje prisustvo okrivljenog u cilju nesmetanog vođenja postupka iz precizno zakonom predviđenih razloga za to, te da se krivični postupak po pravilu vodi kad okrivljeni nije u pritvoru.

Ovakvo neprihvatljivo ponašanje ostalo je bez osude nadležnih državnih organa, te Društvo sudija Srbije poziva Visoki savet sudstva, kao i druge državne organe da, u skladu sa svojim zakonskim obavezama, preduzmu odgovarajuće mere u cilju zaštite nezavisnosti sudstva, poštovanja pravnog poretka i zaštite ugleda Republike Srbije, a time i zaštite osnovnih prava i sloboda njenih građana.

 

Saopštenje preuzmite ovde.