tickling-videos.net
All for Joomla All for Webmasters
fetish-latex.org

Saopštenje MEDELa povodom 23. maja, Dana opomene za nezavisnost pravosuđa u Evropi

19. 05. 23

PISMA TURSKOG PRAVOSUĐA

23. MAJ – DAN OPOMENE ZA NEZAVISNOST PRAVOSUĐA U EVROPI

 

Obeležavajući dan ubistva Đovanija Falkonea od strane Mafije 1992. godine, MEDEL je 23. maj proglasio za Dan opomene za nezavisnost pravosuđa u Evropi. Tog datuma, pozvani smo da se osvrnemo na potrebu za nezavisnim i delotvornim pravosuđem širom Evrope i na njegov značaj za zaštitu osnovnih prava i sloboda građana Evrope.

 

Tokom poslednjih nekoliko godina, širom Evrope su se pojavili znaci koji nalažu zabrinutost, u Evropskoj uniji i van nje. Ipak, nigde nismo bili svedoci toliko orkestrirane i unapred dobro zamišljene kampanje za potpuno uništenje nezavisnosti pravosuđa i vladavine prava, kao što je to slučaj sa Turskom. Od pokušaja državnog udara 15. jula 2016. godine, sve sudije, tužioci i pravnici koji su se stalno borili za nezavisnost pravosuđa suočavaju se sa progonima, hapšenjima i otpuštanjima i zaplenom njihove imovine bez sprovođenja odgovarajućeg postupka i bez ikakvih garancija prava na odbranu.

Slobodno tursko udruženje sudija i tužilaca, YARSAV, koje je i član MEDEL-a, raspušteno je administrativnim putem (što je odluka koju MEDEL ne priznaje), a njegov predsednik, Murat Arslan (dobitnik nagrade za ljudska prava „Vaclav Havel“ za 2017. godinu), razrešen je i uhapšen, a zatim u januaru 2019. godine i osuđen na kaznu od 10 godina zatvora, nakon postupka u kojem je došlo do kršenja svih osnovnih međunarodnih standarda u vezi sa krivičnim postupkom.

U tom periodu, MEDEL je od njegovih kolega i rođaka, ali i sa drugih strana, primio mnogo poruka u kojima je opisano šta se desilo sa sudijama i tužiocima u Turskoj. MEDEL, u saradnji sa udruženjima koji su njegovi članovi, danas objavljuje e-knjigu sa izborom tih pisama, prevedenih na 12 različitih jezika. Ove poruke, prikupljene bez komentara i izmena (osim onih koje se tiču njihove anonimizacije), predstavljaju upečtaljivo svedočanstvo o neverovatnom ubrzanju urušavanja vladavine prava u Turskoj.

Sve dok je makar jedan turski sudija ili tužilac u zatvoru zbog toga što se bori za nezavisnost pravosuđa, nijedan sudija ili tužilac, gde god se nalazio u Evropi, neće moći da se oseća potpuno slobodnim i nezavisnim.

Kao što je Murat Arslan rekao u svom govoru prilikom uručenja nagrade za ljudska prava „Vaclav Havel“: „Obraćam vam se iz zatvora u zemlji u kojoj je vladavina prava stavljena van snage, kojoj su demokratske vrednosti jako strane, u kojoj se disidenti ućutkuju, a branioci ljudskih prava, novinari i ljudi koji pozivaju na mir i koji se protive ubijanju dece proglašavaju za teroriste i bivaju utamničeni. (...) Cena koju smo platili samo je ojačala našu veru u vreme u kojem će se vladavina prava i demokratija sjediniti“.

 

Saopštenje preuzmite ovde.

Publikaciju "Pisma turskog pravosuđa" na srpskom jeziku u elektronskom obliku preuzmite ovde.

Publikaciju "Pisma turskog pravosuđa" prevednu na 12 jezika preuzmite ovde.