tickling-videos.net
All for Joomla All for Webmasters
fetish-latex.org

Saopštenje MEDEL povodom situacije u srpskom pravosuđu

19. 09. 16

SAOPŠTENJE ZA MEDIJE


Evropsko udruženje sudija i tužilaca za slobodu i demokratije (MEDEL) sa zabrinutošću prati prilike u pravosuđu Republike Srbije.


Učestalo podnošenje krivičnih i disciplinskih prijava, kao i brojni medijski napadi na sudije i tužioce koji slobodno govore o problemima u sudstvu i tužilaštvu ili imaju kritički odnos prema predloženim amandmanima za promenu Ustava, obeležili su period od poslednjih nekoliko meseci.


Sliku pritisaka na javno tužilaštvo upotpunile su i brojne krivične prijave, kao i prijave Agenciji za borbu protiv korupcije koje su podnete protiv izbornih članova Državnog veća tužilaca i čiju sadržinu redovno objavljuju i mediji.


Napadi su dolazili od dve, po našem uverenju, provladine nevladine organizacije (GONGO) i od medija za koje postoji sumnja da su bliski pojednim Vladinim zvaničnicima.


U vezi sa iznetom pojavom stiče se utisak da vlasti Srbije nisu preduzele efektivne mere da spreče ugrožavanje slobode izražavanja sudija i tužilaca, koje je garantovano sudskim i tužilačkim zakonima, kao i međunarodnim standardima. Takođe, utisak je da vlasti Srbije nisu preduzele mere da ojačaju autoritet pravosudnih institucija i omoguće slobodno odlučivanje članova Državnog veća tužilaca, saglasno propisima koji garantuju da član Veća ne može da bude pozvan na odgovornost za mišljenje i glasanje u Veću.


Imajući u vidu iznete zaključke, MEDEL će se, prema svojoJ praksi, obratiti vlastima Srbije radi eventualnog dolaska u monitoring misiju, tokom koje bi predstavnici MEDEL-a razgovarali o slobodi izražavanja sudija i tužilaca i slobodi odlučivanja pojednih pravosudnih institucija. Prema ukazanoj potrebi, s obzirom na to MEDEL ima status posmatača u Savetu Evrope i kontakte sa Evropskom unijom, izveštaj montoringa će biti prosleđen tim institucijama.


Radi podsećanja, MEDEL je sproveo jednu takvu monitoring misiju nakon reizbora sudija i tužilaca krajem 2009. godine. Rezultati te misije bili su veoma korisni radi sagledavanja proceca reizbora sudija i tužilaca i oni su poslužili su Evropskoj uniji da upotpuni sliku o reizboru sudija i tužilaca i preduzme mere radi otklanjanja nedostataka u tom procesu.

 

13. septembra, 2019

Saopštenje preuzmite ovde.