tickling-videos.net
All for Joomla All for Webmasters
fetish-latex.org

Saopštenje Društva sudija Srbije o diskusiji pojedinih narodnih poslanika

19. 10. 25

Povodom diskusije pojedinih narodnih poslanika na Trećoj sednici Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2019. godini od 22.10.2019. godine, koju ovom prilikom neće navesti iz razloga pristojnosti, kao i izjava narodnog poslanika Boška Obradovića od 21.10.2019. godine „da će promena sistema značiti lustraciju svih kriminalaca u srpskom tužilaštvu i pravosuđu“, Društvo Sudija Srbije izdaje

SAOPŠTENjE

Društvo Sudija Srbije svesno je činjenice da su sudije, kao i ostali nosioci javnih funkcija, podložni kritici. Kritika, međutim, ne znači da sudije treba da budu meta nipodaštavanja i zlonamernih uvreda.

 

Pojedini narodni poslanici su, povodom tačke dnevnog reda - izbor sudija i predsednika sudova, na neprimeren, neistinit, omalovažavajući i uvredljiv način diskvalifikovali pojedine sudije, naročito sudiju Apelacionog suda u Beogradu Miodraga Majića, kao i prisutne članove Visokog saveta sudstva, Branislavu Goravicu, sudiju Privrednog apelacionog suda, i Aleksandra Pantića, sudiju Apelacionog suda u Nišu, osporavali sudijama pravo da se strukovno udružuju i uopšte, govorili o sudstvu u negativnom kontekstu. Na suštinski isti način bilo je govora i o advokatima.

Izjave kakve su se mogle čuti u Narodnoj skupštini neminovno vode urušavanju ugleda i zakonodavne i sudske vlasti, kao i pravosuđa u širem smislu, od čijih predstavnika građani opravdano očekuju maksimalnu profesionalnost i posvećenost uspostavljanju pravne države i vladavine prava.

Isto tako, širenje slike o tome da u pravosuđu rade kriminalci i zagovaranje lustracije tužilaca i sudija od strane narodnog poslanika Boška Obradovića, kod opštepoznate činjenice kakvu je ogromnu štetu srpskom društvu nanela tzv. reforma pravosuđa od 2009. godine, neprimereno je i neodgovorno, jer dodatno destabilizuje pravosudni sistem i urušava svako poverenje građana u nezavisnost i nepristrasnost sudija i sudova.

Društvo sudija Srbije podseća da, kao i svi građani i narodni poslanici, slobodu izražavanja i udruživanja, u skladu sa Ustavom Republike Srbije, uživaju i sudije. Te se slobode mogu ograničiti samo iz malog broja razloga propisanih Ustavom, između ostalog i radi čuvanja autoriteta i nepristrasnosti suda (sloboda izražavanja), a zabraniti se može samo ono udruženje čije je delovanje usmereno na nasilno rušenje ustavnog poretka, kršenje zajemčenih ljudskih ili manjinskih prava ili izazivanje rasne, nacionalne ili verske mržnje. Kao i u Srbiji, i u uređenim evropskim državama, i šire, postoje sudijska i tužilačka udruženja i sindikati (između ostalog, po četiri u Nemačkoj i Francuskoj), koja su udružena i međunarodno - u Međunarodno udruženje sudija (sa po jednim udruženjem iz svake od 92 svetske države) i MEDEL – Evropsko udruženje sudija i tužilaca (sa 23 nacionalna udruženja). Društvo sudija Srbije je cenjeni član oba međunarodna udruženja.

Ukazujući na zakonom propisanu dužnost svih državnih organa i funkcionera da svojim postupanjem i ponašanjem održavaju poverenje u nezavisnost i nepristrasnost sudija i sudova, Društvo sudija Srbije poziva da se sa ovakvim ponašanjem prestane.

Društvo sudija Srbije poziva i Visoki savet sudstva i sve njegove članove pojedinačno, da budu nezavisni i vrše svoju dužnost poverenu Ustavom da štite nezavisnost i samostalnost sudija, uključujući i onih koji su članovi Visokog saveta sudstva.

 

Saopštenje preuzmite ovde.