Назад

Обраћање Синдиката правосуђа Србије Високом савету судства

07.07.2020.


Синдикат правосуђа Србије обратио се 07.07.2020. године саопштењем Високом савету судства и тиме се придружио отвореном писму Друштва судија Србије.

 

Саопштење Синдиката правосуђа преносимо у целости:

"Синдикат правосуђа Србије придружује се апелу Друштва судија Србије упућеном Високом савету судства. Ово посебно јер је Високи савет судства својим закључком обавезао председнике судова да донесу интерна правила о организовању рада у суду у складу са одлуком о одређивању посебних мера заштите становништва од заразних болести. Досадашње искуство упућује нас на то да ће председници судова имати различите погледе по питању организовања рада у судовима, па ће тако и рад судова бити различито организован.

Зато предлажемо да се свим запосленима у судовима, тужилаштвима и установама за извршење кривичних санкција, у што већој мери, омогући рад од куће а све ради делотворније превенције од ширења вируса на радним местима. На овакав начин, уверени смо, боље ће бити заштићени запослени који остају и раде од куће - заштићени су од превоза до и са посла, запослени који морају посао да обављају на радном месту али сада у бољим условима са мање присутних у скученим канцеларијама, као и грађани и странке.

Иако су запослени у правосуђу изложени сталним критикама и погрешно усмереном бесу, а сада и евентуалној зарази, подсећамо да су запослени у правосуђу у сваком до сада проглашеном ванредном стању радили и раде одговорно и коректно. И зато се захваљујемо свима у правосуђу који свој посао у јеку епидемије обављају на својим радним местима како би држава функционисала."

Назад


Стандарди судијске етике


Међународна сарадња
ЧланствоПројекти


En