Назад

Саопштење МЕДЕЛ након одржаног "Тихог марша" у Варшави

13.01.2020.


МЕДЕЛ је 11. јануара 2020. године присуствовао маршу за независност правосуђа, у којем је у колони дугој 4 километра учествовало више од 25000 људи.

МЕДЕЛ је активно учествовао и интервенисао на конференцији за медије одржаној пре марша.

Била је то импресивна демонстрација вере у основна начела владавине права и јасан показатељ свим националним и европским органима да се те вредности налазе у самом срцу Европске уније и да грађани никад неће престати да се боре за њихову заштиту.

До сада незабележена солидарност коју су показала сва удружења судија и тужилаца из других земаља је овај догађај учинила прекретницом која ће годинама остати упамћена.

Показали смо да смо уистину европске судије и тужиоци и да је правосуђе у Европи уједињено у борби за заштиту владавине права и основних начела која представљају општи камен темељац Уније.

Честитамо организаторима марша: удружењима Iustitia и Lex Super Omnia, члановима МЕДЕЛ.

МЕДЕЛ искрено захваљује пољским колегама, не само на храбрости и на примеру који нам дају, већ због тога што верујемо да ће у будућности симболика јучерашњег марша бити од много већег значаја свима нама у целој Европској унији, већа и од помоћи које смо ми могли да им пружимо.

МЕДЕЛ ће наставити са потпуном посвећеношћу борби за владавину права.

Сви смо ми европске судије и тужиоци!

Назад


Стандарди судијске етике


Међународна сарадња
ЧланствоПројекти


En