Назад

Саопштење Друштва судија Србије о дискусији појединих народних посланика

25.10.2019.


Поводом дискусије појединих народних посланика на Трећој седници Другог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2019. години од 22.10.2019. године, коју овом приликом неће навести из разлога пристојности, као и изјава народног посланика Бошка Обрадовића од 21.10.2019. године „да ће промена система значити лустрацију свих криминалаца у српском тужилаштву и правосуђу“, Друштво Судија Србије издаје

САОПШТЕЊЕ

Друштво Судија Србије свесно је чињенице да су судије, као и остали носиоци јавних функција, подложни критици. Критика, међутим, не значи да судије треба да буду мета ниподаштавања и злонамерних увреда.

 

Поједини народни посланици су, поводом тачке дневног реда - избор судија и председника судова, на непримерен, неистинит, омаловажавајући и увредљив начин дисквалификовали поједине судије, нарочито судију Апелационог суда у Београду Миодрага Мајића, као и присутне чланове Високог савета судства, Браниславу Горавицу, судију Привредног апелационог суда, и Александра Пантића, судију Апелационог суда у Нишу, оспоравали судијама право да се струковно удружују и уопште, говорили о судству у негативном контексту. На суштински исти начин било је говора и о адвокатима.

Изјаве какве су се могле чути у Народној скупштини неминовно воде урушавању угледа и законодавне и судске власти, као и правосуђа у ширем смислу, од чијих представника грађани оправдано очекују максималну професионалност и посвећеност успостављању правне државе и владавине права.

Исто тако, ширење слике о томе да у правосуђу раде криминалци и заговарање лустрације тужилаца и судија од стране народног посланика Бошка Обрадовића, код општепознате чињенице какву је огромну штету српском друштву нанела тзв. реформа правосуђа од 2009. године, непримерено је и неодговорно, јер додатно дестабилизује правосудни систем и урушава свако поверење грађана у независност и непристрасност судија и судова.

Друштво судија Србије подсећа да, као и сви грађани и народни посланици, слободу изражавања и удруживања, у складу са Уставом Републике Србије, уживају и судије. Те се слободе могу ограничити само из малог броја разлога прописаних Уставом, између осталог и ради чувања ауторитета и непристрасности суда (слобода изражавања), а забранити се може само оно удружење чије је деловање усмерено на насилно рушење уставног поретка, кршење зајемчених људских или мањинских права или изазивање расне, националне или верске мржње. Као и у Србији, и у уређеним европским државама, и шире, постоје судијска и тужилачка удружења и синдикати (између осталог, по четири у Немачкој и Француској), која су удружена и међународно - у Међународно удружење судија (са по једним удружењем из сваке од 92 светске државе) и МЕДЕЛ – Европско удружење судија и тужилаца (са 23 национална удружења). Друштво судија Србије је цењени члан оба међународна удружења.

Указујући на законом прописану дужност свих државних органа и функционера да својим поступањем и понашањем одржавају поверење у независност и непристрасност судија и судова, Друштво судија Србије позива да се са оваквим понашањем престане.

Друштво судија Србије позива и Високи савет судства и све његове чланове појединачно, да буду независни и врше своју дужност поверену Уставом да штите независност и самосталност судија, укључујући и оних који су чланови Високог савета судства.

 

Саопштење преузмите овде.

Назад


Стандарди судијске етике


Међународна сарадња
ЧланствоПројекти


En