Назад

Саопштење МЕДЕЛ поводом ситуације у српском правосуђу

16.09.2019.


САОПШТЕЊЕ ЗА МЕДИЈЕ


Европско удружење судија и тужилаца за слободу и демократије (МЕДЕЛ) са забринутошћу прати прилике у правосуђу Републике Србије.


Учестало подношење кривичних и дисциплинских пријава, као и бројни медијски напади на судије и тужиоце који слободно говоре о проблемима у судству и тужилаштву или имају критички однос према предложеним амандманима за промену Устава, обележили су период од последњих неколико месеци.


Слику притисака на јавно тужилаштво употпуниле су и бројне кривичне пријаве, као и пријаве Агенцији за борбу против корупције које су поднете против изборних чланова Државног већа тужилаца и чију садржину редовно објављују и медији.


Напади су долазили од две, по нашем уверењу, провладине невладине организације (ГОНГО) и од медија за које постоји сумња да су блиски поједним Владиним званичницима.


У вези са изнетом појавом стиче се утисак да власти Србије нису предузеле ефективне мере да спрече угрожавање слободе изражавања судија и тужилаца, које је гарантовано судским и тужилачким законима, као и међународним стандардима. Такође, утисак је да власти Србије нису предузеле мере да ојачају ауторитет правосудних институција и омогуће слободно одлучивање чланова Државног већа тужилаца, сагласно прописима који гарантују да члан Већа не може да буде позван на одговорност за мишљење и гласање у Већу.


Имајући у виду изнете закључке, МЕДЕЛ ће се, према својоЈ пракси, обратити властима Србије ради евентуалног доласка у мониторинг мисију, током које би представници МЕДЕЛ-а разговарали о слободи изражавања судија и тужилаца и слободи одлучивања поједних правосудних институција. Према указаној потреби, с обзиром на то МЕДЕЛ има статус посматача у Савету Европе и контакте са Европском унијом, извештај монторинга ће бити прослеђен тим институцијама.


Ради подсећања, МЕДЕЛ је спровео једну такву мониторинг мисију након реизбора судија и тужилаца крајем 2009. године. Резултати те мисије били су веома корисни ради сагледавања процеца реизбора судија и тужилаца и они су послужили су Европској унији да употпуни слику о реизбору судија и тужилаца и предузме мере ради отклањања недостатака у том процесу.

13. септембра, 2019

Саопштење преузмите овде.

Назад


Стандарди судијске етике


Међународна сарадња
ЧланствоПројекти


En