Назад

Саопштење МЕДЕЛа поводом 23. маја, Дана опомене за независност правосуђа у Европи

23.05.2019.


ПИСМА ТУРСКОГ ПРАВОСУЂA
23. МАЈ – ДАН ОПОМЕНЕ ЗА НЕЗАВИСНОСТ ПРАВОСУЂА У ЕВРОПИ


Обележавајући дан убиства Ђованија Фалконеа од стране Мафије 1992. године, МЕДЕЛ је 23. мај прогласио за Дан опомене за независност правосуђа у Европи. Тог датума, позвани смо да се осврнемо на потребу за независним и делотворним правосуђем широм Европе и на његов значај за заштиту основних права и слобода грађана Европе.

Током последњих неколико година, широм Европе су се појавили знаци који налажу забринутост, у Европској унији и ван ње. Ипак, нигде нисмо били сведоци толико оркестриране и унапред добро замишљене кампање за потпуно уништење независности правосуђа и владавине права, као што је то случај са Турском. Од покушаја државног удара 15. јула 2016. године, све судије, тужиоци и правници који су се стално борили за независност правосуђа суочавају се са прогонима, хапшењима и отпуштањима и запленом њихове имовине без спровођења одговарајућег поступка и без икаквих гаранција права на одбрану.

Слободно турско удружење судија и тужилаца, YARSAV, које је и члан МЕДЕЛ-а, распуштено је административним путем (што је одлука коју МЕДЕЛ не признаје), а његов председник, Мурат Арслан (добитник награде за људска права „Вацлав Хавел“ за 2017. годину), разрешен је и ухапшен, а затим у јануару 2019. године и осуђен на казну од 10 година затвора, након поступка у којем је дошло до кршења свих основних међународних стандарда у вези са кривичним поступком.

У том периоду, МЕДЕЛ је од његових колега и рођака, али и са других страна, примио много порука у којима је описано шта се десило са судијама и тужиоцима у Турској. МЕДЕЛ, у сарадњи са удружењима који су његови чланови, данас објављује е-књигу са избором тих писама, преведених на 12 различитих језика. Ове поруке, прикупљене без коментара и измена (осим оних које се тичу њихове анонимизације), представљају упечтаљиво сведочанство о невероватном убрзању урушавања владавине права у Турској.

Све док је макар један турски судија или тужилац у затвору због тога што се бори за независност правосуђа, ниједан судија или тужилац, где год се налазио у Европи, неће моћи да се осећа потпуно слободним и независним.

Као што је Мурат Арслан рекао у свом говору приликом уручења награде за људска права „Вацлав Хавел“: „Обраћам вам се из затвора у земљи у којој је владавина права стављена ван снаге, којој су демократске вредности јако стране, у којој се дисиденти ућуткују, а браниоци људских права, новинари и  људи који позивају на мир и који се противе убијању деце проглашавају за терористе и бивају утамничени. (...) Цена коју смо платили само је ојачала нашу веру у време у којем ће се владавина права и демократија сјединити“.

 

Саопштење преузмите овде.

Публикацију "Писма турског правосуђа" на српском језику у електронском облику преузмите овде.

Публикацију "Писма турског правосуђа" преведну на 12 језика преузмите овде.

 

Назад


Стандарди судијске етике


Међународна сарадња
ЧланствоПројекти


En