Назад

Саопштење Друштва судија Србије у вези са изјавом министра унутрашњих послова

04.02.2019.


У вези са изјавом министра унутрашњих послова од 29.1.2019. године у којој је, поводом недавне полицијске акције у којој је приведено више од 150 особа, изјавио: "Шта ја да кажем полицајцима, какву поруку ми шаљемо нашем друштву? И онда кажете пуштени су. Нажалост јесу. Да се ја питам не бих их пустио никад. Тај који може да пусти криминалца који је ухваћен са илегалним пиштољем да се шета по Новом Београду је неодговоран.", Друштво судија Србије издаје следеће

САОПШТЕЊЕ

 

Оваквом својом изјавом високи државни функционер ствара утисак да је полиција власна не само да прикупља доказе и да своди притвор на казну дајући му карактер трајне мере, већ и да оптужује и пресуђује. Оцењивање рада судија и тужилаца није посао Министарства унутрашњих послова и представља противуставни притисак на правосудне органе јер је тужилаштво то које одлучује да ли ће предузимати кривично гоњење на основу полицијских пријава, а суд тај који својим одлукама, осуђујућим или ослобађајућим, оцењује успешност рада полиције и тужилаштва, а не обратно.

Друштво судија и овом приликом указује да притвор није казна, да се не може одредити трајно нити из превентивних разлога,  јер је то једна од мера, и то најстрожа и изузетна, којом се обезбеђује присуство окривљеног у циљу несметаног вођења поступка из прецизно законом предвиђених разлога за то, те да се кривични поступак по правилу води кад окривљени није у притвору.

Овакво неприхватљиво понашање остало је без осуде надлежних државних органа, те Друштво судија Србије позива Високи савет судства, као и друге државне органе да, у складу са својим законским обавезама, предузму одговарајуће мере у циљу заштите независности судства, поштовања правног поретка и заштите угледа Републике Србије, а тиме и заштите основних права и слобода њених грађана.

 

Саопштење преузмите овде.

Назад


Стандарди судијске етике


Међународна сарадња
ЧланствоПројекти


En