Назад

Слобода удруживања судија важан гарант независности правосуђа

22.10.2020.


Конференција о слободи удруживања судија у Европи одржана је данас у Београду у организацији Савета Европе и Друштва судија Србије уз присуство судија, тужилаца, адвоката и представника цивилног друштва. 

Конференцију су отворили Тобиас Флесeнкемпер, шеф Канцеларије Савета Европе у Београду, Снежана Бјелогрлић, председница Друштва судија Србије и Даниел Мохсени, политички саветник у Амбасади Савезне Републике Немачке. Конференција се одржава у оквиру пројекта „Јачање реформе правосуђа у Србији“ који реализује Савет Европе, уз подршку Министарства спољних послова Савезне Републике Немачке.

Флесенкемпер је нагласио да Савет Европе са посебном пажњом гледа на слободу удруживања судија и суштинску повезаност ове слободе са владавином права. У препоруци Комитета министара Савета Европе из 2012. године наглашено је да судије треба да имају слободу удруживања у професионалне асоцијације како би заштитили своју независност, интересе струке и промовисали владавину права. 

Председница Друштва судија Србије Снежана Бјелогрлић истакла је да је слобода удруживања судија, коју су судије у Србији избориле 1997. године упркос многим препрекама, није заувек дата, постојана и неповредива, о чему сведоче актуелна искуства судија у појединим европским државама у којима се жестоко повређује независност судија и судства, нарушава владавина права, а слобода судија да се удруже и изразе своје мишљење гледа са подозрењем, па и осудом. Истовремено, прихватање концепта заштите људских права и његовог развоја путем судске праксе Европског суда за људска права од стране држава чланица Савета Европе утицало је и на еволуцију улоге судија и судства који, осим тога што су браниоци независности судства, све више постају и браниоци владавине права.   

Даниел Мохсени, политички саветник у Амбасади Немачке је изјавио да је слобода удруживања судија веома блиско повезана са независношћу правосуђа и владавином права уопште, системом провере и равнотеже извршне, законодавне и судске власти, који је основни предуслов за заштиту грађанских и људских права и вредности Европске уније, а самим тим и предуслов за придруживање Унији.  

У наставку конференције организована је панел дискусија у којој су поред Друштва судија Србије учествовали и представници удружења судија из Пољске, Италије и Бугарске.