Назад

Министарка правде Поповић прихватила разговор о измени Устава

02.01.2021.


Председница Друштва судија Србије Снежана Бјелогрлић изјавила је да је то струковно удружење предложило новој министарки правде Маји Поповић да одрже састанак, после празника, како би разговарали о очекиваној промени Устава, али и другим проблемима везаним за правосуђе, што је она и прихватила.„Састанак смо предложили и председнику Народне скупштине Ивици Дачићу и председнику скупштинског Одбора за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу Владимиру Ђукановићу и очекујемо њихов одговор”, рекла је Бјелогрлић, у разговору за Бету.

Она је навела да решења за промену Устава, у делу за правосуђе, која је раније урадило министарство правде, „отварају нове могућности политичког утицаја на судство” и да су још лошија од постојећих одредби у њему.

„То су предлози који се односе на начин избора несудијског дела Високог савета судства (ВШ) од стране Скупштине - односно петочлане комисије у чијем саставу би били функционери које бира Скупштина. Ти предлози подразумевају и могућност честог распуштања ВШ, најважнијег правосудног тела које бира судије на трајни мандат, одлучује о њиховом напредовању и разрешењу”, прецизирала је Бјелогрлић, говорећи о могућем утицају политике на правосуђе.

Такође је указала да се предлозима „политизује правосуђе путем Правосудне академије, успоставља судска пракса као извор права”, уз констатацију да је предлоге радило министарство правде иако је за израду текста измене Устава надлежна Скупштина Србије.

Како је оценила, до побољшања предложених решења ће извесно морати да дође, јер су примедбе дошле не само од Друштва судија Србије, „већ и целокупне струке”, где нарочито издваја професоре Уставног права, али и од „релевантних тела Савета Европе”.

„Предложена решења су толико лоша да се све чешће у стручним круговима, са различитих страна, износи став до кога је Друштво судија Србије одраније дошло, да је боље да не мењамо Устав, него да га мењамо на тај начин”, навела је Бјелогрлић, која је недавно изабрана у ВШ, говорећи о институционалном оквиру за правосуђе.

На питање да ли нешто генерално замера судијама, Бјелогрлић је навела да јој се чини да су судије запале у једну врсту летаргије.

„Чињеница је да претежно радимо у тешким условима, преоптерећени, притиснути великим обимом посла и роковима, посао је стресан, неадекватно смо плаћени за свој рад, без уређеног радноправног статуса, често и без неопходних услова рада, сасвим другачије од осталих државних функционера”, рекла је Бјелогрлић, која је је вршилац дужности председника Основног суда у Ивањици.

Међутим, како је истакла, „то не сме бити оправдање за несавестан рад и непримерено понашање”.

„У разговору са судијама стално указујем да се морамо одупрети том стању замрлости и трпељивости, да морамо бити свесни наше важне улоге у друштву и наше одговорности и потребе да својим примером утичемо пре свега на колеге, па и на остале, како би вратили достојанство и углед судијској професији”, рекла је Бјелогрлић у разговору за Бету.

Назад


Стандарди судијске етике


Међународна сарадња
ЧланствоПројекти


En