Вести


Саопштење поводом текстова и иступања новинара

30.03.2023 Вести

Поводом текстова, наступа и иступања Драгана Ј. Вучићевића, глодура Информера, али и других новинара, у којима се изражава неверица да је у Србији поново уведена казна затвора због вербалног деликта, Друштво судија Србије упућује на саопштење објављено дана 21.9.2021. године и понавља да је кривично дело увреде кривично дело које се гони по приватној тужби, а не по службеној дужности, односно по кривичној пријави како се то колоквијално назива, те да је на 'увређеном', као приватном тужиоцу, одлука да ли ће поднети кривичну тужбу и тиме иницирати покретање кривичног поступка.

Саопштење поводом ванредног распореда у Вишем јавном тужилаштву у Београду

01.03.2023 Вести

Поводом скорашње измене годишњег распореда послова за 2023. годину којом су заменице Вишег јавног тужиоца у Београду распоређене из Посебног одељења за сузбијање корупције у првостепено одељење Вишег јавног тужилаштва (општи криминал) у тренутку хапшења осумњичених односно реализације вишемесечног поступања у предметима високе корупције везане за ЈП "ЕПС", у вези с чим је Виши јавни тужилац у Београду издао више саопштења за јавност која су међусобно контрадикторна, због чега су заменице ВЈТ јавно указале на начин и околности под којима је то учињено,

Снимак јавне расправе о нацртима правосудних закона, 10.1.2023

23.01.2023 Вести

У уторак, 10. јануара 2023. године одржан је састанак Министарства правде са представницима радних група за поглавља 23 и 24 Националног конвента о Европској унији, у оквиру јавне расправа о нацрту Закона о судијама, нацрту Закона о уређењу судова, нацрту Закона о Високом савету судства, нацрту Закона о јавном тужилаштву и нацрту Закона о Високом савету тужилаштва.

Допис Друштва судија Србије Министарству правде са коментарима на судске законе

13.01.2023 Вести

Поводом закључка Министарства правде од 12. децембра 2022. године о спровођењу јавне расправе о нацртима правосудних закона која ће се одвијати до 15. јануара 2023. године, Друштво судија Србије налази за сходно да изнесе следеће:

Радно време током новогодишњих и божићних празника

04.01.2023 Вести

Током новогодишњих и божићних празника, канцеларија Друштва судија Србије неће радити у периоду од 31. децембра 2022. године до 8. јануара 2023. године.

Одржана радионица "Новине у нацртима Закона о судијама, Закона о уређењу судова и Закона о високом савету судства"

28.10.2022 Вести

Друштво судија Србије је, заједно са Саветом Европе, одржало радионицу "Новине у нацртима Закона о судијама, Закона о уређењу судова и Закона о Високом савету судства".

Мишљење Венецијанске комисије о нацртима правосудних закона

24.10.2022 Вести

Европска комисија за демократију и слободе (Венецијанска комисија) усвојила је на 132. пленарној седници, одржаној 21-22. октобра у Венецији, Мишљење о три нацрта закона који имплементирају уставне амандмане у области правосуђа. 

Етички одбор Високог савета судства

08.09.2022 Вести

Јулијана Могош-Живковић - судија Вишег суда у Неготину и члан Управног одбора Друштва судија Србије

 

Етички одбор Високог савета судства је стално радно тело Високог савета судства. Конституисан је 15.10.2021. године.

Корњача и зец

06.09.2022 Вести

Марина Барбир - судија Првог основног суда у Београду и члан Управног одбора Друштва судија Србије

 

Сви знамо причу о корњачи и зецу. Наравоученије приче је да су истрајност, упорност и жеља да се иде напред од највећег значаја за сваки успех. Крстарећи интернетом пронашла сам на сајту pricalica.blog.rs наставке поменуте басне, те тако у првом наставку, зец тражи корњачи реванш и, користећи искуство, учи на грешкама, те побеђује, не застајкујући и не одмарајући се. У другом наставку, корњача иницира трећу трку, уз услов да она изабере стазу. Зец пристаје и корњача бира пут преко реке коју зец, логично, не може да пређе – поука: треба бирати битке. У трећем наставку зец и корњача постају савезници уместо ривали и корњача прелази прву етапу - реку, преносећи зеца на оклопу, а другу етапу зец носи корњачу, тако да кроз циљ пролазе заједно. 

Редовна годишња Скупштина Друштва судија, 30. септембар 2022. године

30.08.2022 Вести

На основу члана 29. став 2. Статута Друштва судија Србије, сазивам

 

Редовну годишњу Скупштину Друштва судија Србије

за петак, 30. септембар 2022. године у 10:00 часова

у хотелу Метропол (Metropol Palace), Булевар краља Александра 69 у Београду

Страна 2 од 57


Стандарди судијске етике


Међународна сарадња
ЧланствоПројекти


En