Актуелности


Одржана радионица "Новине у нацртима Закона о судијама, Закона о уређењу судова и Закона о високом савету судства"

28.10.2022 Вести

Друштво судија Србије је, заједно са Саветом Европе, одржало радионицу "Новине у нацртима Закона о судијама, Закона о уређењу судова и Закона о Високом савету судства".

Мишљење Венецијанске комисије о нацртима правосудних закона

24.10.2022 Вести

Европска комисија за демократију и слободе (Венецијанска комисија) усвојила је на 132. пленарној седници, одржаној 21-22. октобра у Венецији, Мишљење о три нацрта закона који имплементирају уставне амандмане у области правосуђа. 

Етички одбор Високог савета судства

08.09.2022 Вести

Јулијана Могош-Живковић - судија Вишег суда у Неготину и члан Управног одбора Друштва судија Србије

 

Етички одбор Високог савета судства је стално радно тело Високог савета судства. Конституисан је 15.10.2021. године.

Корњача и зец

06.09.2022 Вести

Марина Барбир - судија Првог основног суда у Београду и члан Управног одбора Друштва судија Србије

 

Сви знамо причу о корњачи и зецу. Наравоученије приче је да су истрајност, упорност и жеља да се иде напред од највећег значаја за сваки успех. Крстарећи интернетом пронашла сам на сајту pricalica.blog.rs наставке поменуте басне, те тако у првом наставку, зец тражи корњачи реванш и, користећи искуство, учи на грешкама, те побеђује, не застајкујући и не одмарајући се. У другом наставку, корњача иницира трећу трку, уз услов да она изабере стазу. Зец пристаје и корњача бира пут преко реке коју зец, логично, не може да пређе – поука: треба бирати битке. У трећем наставку зец и корњача постају савезници уместо ривали и корњача прелази прву етапу - реку, преносећи зеца на оклопу, а другу етапу зец носи корњачу, тако да кроз циљ пролазе заједно. 

Саопштење поводом медијских написа

31.08.2022 Саопштења за јавност

Поводом чланака објављених на сајту Глас јавности: “Судска мафија пада”, портала Република: “Велики скандал тресе правосуђе”, Српског телеграфа: “Невиђена срамота српског правосуђа” где је на насловној страни и објављена фотографија судије као и јутарњег програма РТВ Пинк “Ново јутро” од 27.8.2022. године, у којима се експлицитно указује да је судија Вишег суда у Београду, Ивана Рамић повезана са криминалном групом те јавност доводи у заблуду у погледу околности везаних за доношење првостепене пресуде у кривичном поступку, Друштво судија Србије издаје

С А О П Ш Т Е Њ Е

којим подсећа медије и јавност да су судови самостални и независни у свом раду и да судске одлуке не могу бити предмет вансудске контроле већ их може преиспитати само надлежни суд у законом прописаном поступку, а да судија не може бити позван на одговорност за изражено мишљење приликом доношења судске одлуке осим ако се не ради о кривичном делу кршење закона од стране судије.

Редовна годишња Скупштина Друштва судија, 30. септембар 2022. године

30.08.2022 Вести

На основу члана 29. став 2. Статута Друштва судија Србије, сазивам

 

Редовну годишњу Скупштину Друштва судија Србије

за петак, 30. септембар 2022. године у 10:00 часова

у хотелу Метропол (Metropol Palace), Булевар краља Александра 69 у Београду

Радно време канцеларије Друшва судија

29.07.2022 Вести

Канцеларија Друштва судија Србије неће радити у периоду од 1. до 14. августа 2022. године услед годишњих одмора. 

СНИМАК: Конференција о улози истакнутих правника у правосудним саветима

06.06.2022 Вести

Европска Унија и Савет Европе, у партнерству са Друштвом судија Србије, а у оквиру пројекта Подршка реформи правосуђа у Србији, одржали су Конференцију о улози истакнутих правника у правосудним саветима. Конференција је одржана 3. јуна 2022. године на Правном факултету Универзитета у Београду.

У наставку ове вести можете погледати снимке са конференције.

Драгана Бољевић о недостацима судског система

26.05.2022 Вести

Драгана Бољевић, судија Врховног касационог суда и почасни председник Друштва судија Србије, гостовала је у емисији "Пробуди се" на телевизији Нова С, и том приликом одговарала на питања о томе да ли правосудном систему недостаје 350 судија, какав је статус судијских сарадника и приправника, као и о томе да ли Светска банка посматра правосуђе као фабрику.

Мали акционари

21.04.2022 Вести

Бранка Жерајић - судија Привредног апелационог суда

 

Појам и правна регулатива

 

Акционари су оснивачи акционарског друштва, тј. лица која имају акције у привредном друштву организованом као акционарско друштво. Акције које издаје друштво издају се у дематеријализованој форми и гласе на име. То значи да ималац акција нема акцију у материјалном облику (хартија у руци), већ се као ималац акција региструје у регисту који води Централни регистар, депо и клиринг хартија од вредности.

Страна 3 од 83


Стандарди судијске етике


Међународна сарадња
ЧланствоПројекти


En