Назад

Саопштење поводом медијских напада на др Горана Илића

19.08.2019.


Поводом писања појединих таблоидних медија о изјави др Горана Илића заменика Републичког јавног тужиоца, члана Државног већа тужилаца и Повереника за самосталност тужилаштва и подношења дисциплинске и кривичне пријаве с тим у вези, Друштво судија издаје следеће

С А О П Ш Т Е Њ Е

 Неприхватљиво је злонамерно извлачење из контекста изјаве дугогодишњег председника струковног удружења тужилаца др Горана Илића и давање изјави смисла који она нема. Наиме, спорна изјава да „сваки предмет има своје време“ је изречена у негативном контексту, ироничног је карактера и не представља вредност за коју се тужилац залаже што је очигледно, како из наслова „Зашто би тужилаштво требало да буде независно“, тако и из самог садржаја ауторског текста објављеног 25.7.2019. године у дневном листу Данас.

Посебно указујемо да су се др Горан Илић и Удружење тужилаца Србије у свом раду увек, па и сада, доследно залагали за унапређење правосуђа и владавину права као уставног принципа на коме почива Република Србија, те да су дугогодишњи партнери Друштву судија Србије у очувању и унапређењу независности судства и тужилаштва, што се показало успешним и у отклањању последица тзв. реформе правосуђа из 2009. године, када је трећина судија и тужилаца у Републици Србији без образложења уклоњена из правосудног система, а грађанима отежан приступ правди.

Такође је очигледно да је подношење дисциплинске и кривичне пријаве у вези са наведеном изјавом истргнутом из контекста ауторског текста, а од стране невладине организације Савет за мониторинг, људска права и борбу против корупције Транспарентност, усмерено ка ограничавању слободе говора и права на јавно изражавање мишљења гарантованих чланом 46. Устава Републике Србије и чланом 10. Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода, с обзиром да спорна изјава и текст представљају јавно изражено мишљење о правосуђу у Србији у оквиру расправе о измени дела Устава који се односи на правосуђе, а које измене би за циљ требало да имају јачање његове независности.

Друштво судија Србије подсећа да је слобода изражавања темељ демократије и предуслов за напредак земље и лично испуњење сваког појединца, те да је њено ограничавање легитимно само ако за циљ има заштиту јавног интереса, док напади на појединца који аргументовано износи своје мишљење, има критички став у односу на одређене појаве у друштву и од општег је интереса, представља кршење Устава и Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода.

 

Преузмите текст Саопштења.

Назад


Стандарди судијске етике


Међународна сарадња
ЧланствоПројекти


En