Назад

Редовна годишња Скупштина Друштва и конференција "Материјалне гаранције независности судства", 27. и 28. септембар

16.09.2019.


На основу члана 29. став 2 Статута Друштва судија Србије, доносим одлуку о сазивању редовне

Скупштине Друштва судија Србије

у суботу, 28. септембра 2019. године у 12 часова

у Хотелу „Хајат“ (Hyatt Regency), Милентија Поповића 5, Београд

 

и предлажем следећи Дневни ред:

  1. Претходни поступак (избор радних тела, утврђивање услова за рад Скупштине, усвајање дневног реда)
  2. Избор председника и заменика председника Друштва судија Србије
  3. Извештаји о раду органа Друштва судија Србије
  4. Усвајање оквирног плана активности Друштва судија Србије
  5. Разно

Уједно Вас обавештавам о следећем:

    1) Дан пре Скупштине Друштва судија, у петак 27. септембра 2019. године, са почетком у 10 часова, на истој локацији, биће одржана конференција Материјалне гаранције независности судства – судски буџет, плате и пензије судија на којој могу да учествују сви заинтересовани чланови Друштва судија. Имајући у виду да је више пута одлагано преношење судског буџета са Министарства правде на Високи савет судства, да су плате судија у Србији међу најнижима у Европи, и с обзиром на предстојеће промене Устава, Друштво судија сматра да је време да се и питању материјалних гаранција независности, и то како системских (судски буџет), тако и персоналних (плате и пензије судија), посвети пажња и да се оно додатно осветли.

     2) На седници одржаној 19. јула 2019. године Управни одбор Друштва судија Србије донео је одлуку да предложи:

  • Снежану Бјелогрлић, досадашњег председника Управног одбора, за председника Друштва судија Србије и
  • Ренату Павешковић, члана Управног одбора, за заменика председника Друштва судија Србије (у прилогу овог дописа су њихове биографије).

Обе кандидаткиње су дугогодишње судије, председнице судова у Ивањици и Великој Плани. Чланови су Друштва судија Србије и Управног одбора Друштва судија у другом мандату и у раду нашег струковног удружења ангажовале су се, лично и као председнице одељења у Ужицу и у Смедереву, са ентузијазмом, принципијелно, доследно и без узмицања.

     3) Како је Статутом Друштва судија Србије прописано да председника и заменика преседника Друштва бира Скупштина Друштва на предлог Управног одбора, Одељења Друштва или најмање 50 чланова Друштва (члан 34. став 5), отворена је могућност за достављање и других кандидатура за председника и заменика председника Друштва судија. Кандидатуре треба доставити канцеларији Друштва судија Србије најкасније до уторка, 24. септембра 2019. године, уз образложени предлог и биографије кандидата.

     4) Овај допис, као и обавештење на интернет страници Друштва судија, служиће члановима Друштва судија Србије као позив за Скупштину.

     5) Уколико нисте у могућности да Скупштини присуствујете лично, потребно је да попуните пуномоћје, које не захтева оверу, којим овлашћујете одређеног члана Друштва судија за представљање на Скупштини и за гласање и доставите га канцеларији Друштва судија поштом или га предате на дан одржавања Скупштине. Пуномоћје је приложено уз овај допис, а доступно је и на електронској страници: www.sudije.rs.

     6) Друштво судија Србије позива све своје чланове да 27. и 28. септембар 2019. године, датуме одржавања конференције и Скупштине, сачувају слободне за учешће на Конференцији Материјалне гаранције независности судства – судски буџет, плате и пензије судија и Скупштини Друштва судија Србије.

Молимо Вас да присуство на конференцији пријавите путем електронске поште на Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. или телефоном на 011/408 25 74, најкасније до среде 25. септембра 2019. године.

 

преузмите Одлуку о сазивању Скупштине

преузмите Пуномоћје

преузмите биографију Снежане Бјелогрлић

преузмите биографију Ренате Павешковић

преузмите Дневни ред конференције

 

Назад


Стандарди судијске етике


Међународна сарадња
ЧланствоПројекти


En