Назад

Разговор представника Друштва судија и председника Народне скупштине

12.02.2021.


С А О П Ш Т Е Њ Е

 

Представнице Друштва судија Србије председница Снежана Бјелогрлић, њена заменица Рената Павешковић и почасна председница Драгана Бољевић састале су се 12. фебруара 2021. године са председником Народне скупштине Републике Србије Ивицом Дачићем, коме су изложиле ставове Друштва судија Србије о питањима везаним за судство која су у надлежности Народне скупштине Републике Србије.

Састанак је протекао у конструктивној атмосфери.

На састанку у Народној скупштини представнице Друштва судија Србије подсетиле су на начин на који се разматрала могућност уставних промена, указале на значај Правне анализе уставног оквира о правосуђу у Републици Србији од 2014, са којом се сагласило цело правосуђе новембра 2016. године, као и на тзв. консултативни процес који се одвијао током друге половине 2017. године и наставио током 2018. године поводном радних верзија уставних амандмана које је Министарство правде израдило у јануару, а затим кориговало у априлу, септембру и октобру 2018. године.

Указале су на то да су се, упркос томе што је Венецијанска комисија дала мишљење о последњој верзији уставних амандмана тако што је „примила к знању“ меморандум свог техничког тела (Секретаријата), о уставним амандманима негативно изјаснила како целокупна домаћа правна струка, пре свега професори уставног права и највише правосудне институције, тако и међународна удружења судија и тужилаца, а нарочито стручна тела Савета Европе која формулишу европске правосудне стандарде: Консултативно веће европских судија и Консултативно веће европских тужилаца.

Представнице Друштва судија нарочито су подвукле да су, у погледу статуса правосуђа, решења које је предложило Министарство правде лошија од већ постојећих и да би, уколико би се при њима остало, боље било ни не мењати Устав. Такође, подсетиле су на предлог процедуралних корака које је Друштво судија доставило Народној скупштини јуна 2019. године.

Указале су такође да није непоходно чекати на промену Устава да би се правосуђе реформисало, јер се то може вршити и изменом законских и подзаконских решења, конструктивном и континуираном разменом мишљења са судијама и тужиоцима, па и променом у иступима представника политичке власти.

На састанку је изражено:

  • узајамно разумевање да процес промене Устава захтева низ разноврсних, бројних и временски усаглашених активности под руководством Народне скупштине, укључујући и јавну расправу и референдум, уз поштовање процедуралних и демократских правила
  • да би било корисно одржавати редован контакт и разменом аргумената изналазити оптимална решења из оквира надлежности Народне скупштине за изазове са којима се суочава српско правосуђе
  • интересовање да се размотри могућност подршке организације састанка Светског удружења судија, чији је Друштво судија члан, који би био одржан у Србији.

 

Преузмите Саопштење.

Назад


Стандарди судијске етике


Међународна сарадња
ЧланствоПројекти


En