Назад

Саопштење поводом текстова и иступања новинара

30.03.2023.


Поводом текстова, наступа и иступања Драгана Ј. Вучићевића, глодура Информера, али и других новинара, у којима се изражава неверица да је у Србији поново уведена казна затвора због вербалног деликта, Друштво судија Србије упућује на саопштење објављено дана 21.9.2021. године и понавља да је кривично дело увреде кривично дело које се гони по приватној тужби, а не по службеној дужности, односно по кривичној пријави како се то колоквијално назива, те да је на 'увређеном', као приватном тужиоцу, одлука да ли ће поднети кривичну тужбу и тиме иницирати покретање кривичног поступка.

Подсећамо да је за кривично дело увреде искључиво прописана новчана казна као санкција, која се у складу са законом, у случају њеног неплаћања у остављеном року,  замењује казном затвора.

Стога, докле год је на снази Кривични законик којим је инкриминисана увреда као кривично дело, односно док законодавац не изврши декриминализацију увреде, судови, у складу са законом, суде и доносе одлуке, које се извршавају на начин који је такође одређен законом, који се једнако примењује на све грађане.

 

Преузмите саопштење.

Назад


Стандарди судијске етике


Међународна сарадња
ЧланствоПројекти


En