Актуелности


Саопштење поводом медијских написа

31.08.2022 Саопштења за јавност

Поводом чланака објављених на сајту Глас јавности: “Судска мафија пада”, портала Република: “Велики скандал тресе правосуђе”, Српског телеграфа: “Невиђена срамота српског правосуђа” где је на насловној страни и објављена фотографија судије као и јутарњег програма РТВ Пинк “Ново јутро” од 27.8.2022. године, у којима се експлицитно указује да је судија Вишег суда у Београду, Ивана Рамић повезана са криминалном групом те јавност доводи у заблуду у погледу околности везаних за доношење првостепене пресуде у кривичном поступку, Друштво судија Србије издаје

С А О П Ш Т Е Њ Е

којим подсећа медије и јавност да су судови самостални и независни у свом раду и да судске одлуке не могу бити предмет вансудске контроле већ их може преиспитати само надлежни суд у законом прописаном поступку, а да судија не може бити позван на одговорност за изражено мишљење приликом доношења судске одлуке осим ако се не ради о кривичном делу кршење закона од стране судије.

Редовна годишња Скупштина Друштва судија, 30. септембар 2022. године

30.08.2022 Вести

На основу члана 29. став 2. Статута Друштва судија Србије, сазивам

 

Редовну годишњу Скупштину Друштва судија Србије

за петак, 30. септембар 2022. године у 10:00 часова

у хотелу Метропол (Metropol Palace), Булевар краља Александра 69 у Београду

Радно време канцеларије Друшва судија

29.07.2022 Вести

Канцеларија Друштва судија Србије неће радити у периоду од 1. до 14. августа 2022. године услед годишњих одмора. 

СНИМАК: Конференција о улози истакнутих правника у правосудним саветима

06.06.2022 Вести

Европска Унија и Савет Европе, у партнерству са Друштвом судија Србије, а у оквиру пројекта Подршка реформи правосуђа у Србији, одржали су Конференцију о улози истакнутих правника у правосудним саветима. Конференција је одржана 3. јуна 2022. године на Правном факултету Универзитета у Београду.

У наставку ове вести можете погледати снимке са конференције.

Драгана Бољевић о недостацима судског система

26.05.2022 Вести

Драгана Бољевић, судија Врховног касационог суда и почасни председник Друштва судија Србије, гостовала је у емисији "Пробуди се" на телевизији Нова С, и том приликом одговарала на питања о томе да ли правосудном систему недостаје 350 судија, какав је статус судијских сарадника и приправника, као и о томе да ли Светска банка посматра правосуђе као фабрику.

Мали акционари

21.04.2022 Вести

Бранка Жерајић - судија Привредног апелационог суда

 

Појам и правна регулатива

 

Акционари су оснивачи акционарског друштва, тј. лица која имају акције у привредном друштву организованом као акционарско друштво. Акције које издаје друштво издају се у дематеријализованој форми и гласе на име. То значи да ималац акција нема акцију у материјалном облику (хартија у руци), већ се као ималац акција региструје у регисту који води Централни регистар, депо и клиринг хартија од вредности.

Намирење потраживања у случају потврђивања плана реорганизације

15.03.2022 Вести

Татјана Ђурица - судија Привредног апелационог суда

 

Увод

Поступак стечаја покреће се над оним правним лицима која нису у могућности да измирују своје обавезе. Наше законодавство, за разлику од неких у окружењу, не познаје стечај предузетника.

Шта још треба да урадимо да би уставни амандмани заживели?

11.02.2022 Вести

Марина Барбир - судија Првог основног суда у Београду и члан Управног одбора Друштва судија Србије

 

Судијска функција је, историјски, једна од најцењенијих, а свакако једна од најодговорнијих професија. Легендаран је статус судија Врховног суда САД који могу да ставе ван снаге одлуке Председника САД, који се сматра најмоћнијом особом на свету.

Иступања представника Друштва судија током референдумске кампање за промену Устава

21.01.2022 Измене Устава

Народна скупштина Републике Србије усвојила је 30. новембра 2021. године Акт о промени Устава РС, заједно са Уставним законом за спровођење Акта о промени Устава РС, и расписала републички референдум ради потврђивања Акта. На референдуму одржаном 16. јануара 2022. године грађани су потврдили предложени Акт о промени Устава. 

Сматрајући да су решења из Акта о промени Устава знато повољнија за српско правосуђе од решења која су садржана у ранијим предлозима амандмана за промену Устава из 2018. године, али и од важећег Устава РС из 2006. године, представници Друштва судија Србије активно су током рефенедумске кампање учествовали у упознавању јавности са предложеним решењима. 

Саопштење поводом потврђивања Акта о промени Устава

16.01.2022 Измене Устава

Друштво судија Србије поздравља промене Устава које су грађани потврдили на референдуму.

Страна 3 од 83


Стандарди судијске етике


Међународна сарадња
ЧланствоПројекти


En