Актуелности


Саопштење поводом текстова и иступања новинара

30.03.2023 Вести

Поводом текстова, наступа и иступања Драгана Ј. Вучићевића, глодура Информера, али и других новинара, у којима се изражава неверица да је у Србији поново уведена казна затвора због вербалног деликта, Друштво судија Србије упућује на саопштење објављено дана 21.9.2021. године и понавља да је кривично дело увреде кривично дело које се гони по приватној тужби, а не по службеној дужности, односно по кривичној пријави како се то колоквијално назива, те да је на 'увређеном', као приватном тужиоцу, одлука да ли ће поднети кривичну тужбу и тиме иницирати покретање кривичног поступка.

Саопштење поводом ванредног распореда у Вишем јавном тужилаштву у Београду

01.03.2023 Вести

Поводом скорашње измене годишњег распореда послова за 2023. годину којом су заменице Вишег јавног тужиоца у Београду распоређене из Посебног одељења за сузбијање корупције у првостепено одељење Вишег јавног тужилаштва (општи криминал) у тренутку хапшења осумњичених односно реализације вишемесечног поступања у предметима високе корупције везане за ЈП "ЕПС", у вези с чим је Виши јавни тужилац у Београду издао више саопштења за јавност која су међусобно контрадикторна, због чега су заменице ВЈТ јавно указале на начин и околности под којима је то учињено,

Снимак јавне расправе о нацртима правосудних закона, 10.1.2023

23.01.2023 Вести

У уторак, 10. јануара 2023. године одржан је састанак Министарства правде са представницима радних група за поглавља 23 и 24 Националног конвента о Европској унији, у оквиру јавне расправа о нацрту Закона о судијама, нацрту Закона о уређењу судова, нацрту Закона о Високом савету судства, нацрту Закона о јавном тужилаштву и нацрту Закона о Високом савету тужилаштва.

Допис Друштва судија Србије Министарству правде са коментарима на судске законе

13.01.2023 Вести

Поводом закључка Министарства правде од 12. децембра 2022. године о спровођењу јавне расправе о нацртима правосудних закона која ће се одвијати до 15. јануара 2023. године, Друштво судија Србије налази за сходно да изнесе следеће:

Радно време током новогодишњих и божићних празника

04.01.2023 Вести

Током новогодишњих и божићних празника, канцеларија Друштва судија Србије неће радити у периоду од 31. децембра 2022. године до 8. јануара 2023. године.

Саопштење поводом предстојећих измена судских закона

26.12.2022 Саопштења за јавност

Поводом јавне расправе о правосудним законима започете 12. децембра 2022. године, приспелог наставка мишљења Венецијанске комисије Савета Европе ЦДЛ-АД(2022)043 број 1112/2022 од 16/17. децембра 2022. године[1] и нетачних тумачења Мишљења Венецијанске комисије приликом појединих реакција,

Друштво судија Србије издаје следеће

С А О П Ш Т Е Њ Е

Одржана радионица "Новине у нацртима Закона о судијама, Закона о уређењу судова и Закона о високом савету судства"

28.10.2022 Вести

Друштво судија Србије је, заједно са Саветом Европе, одржало радионицу "Новине у нацртима Закона о судијама, Закона о уређењу судова и Закона о Високом савету судства".

Мишљење Венецијанске комисије о нацртима правосудних закона

24.10.2022 Вести

Европска комисија за демократију и слободе (Венецијанска комисија) усвојила је на 132. пленарној седници, одржаној 21-22. октобра у Венецији, Мишљење о три нацрта закона који имплементирају уставне амандмане у области правосуђа. 

Етички одбор Високог савета судства

08.09.2022 Вести

Јулијана Могош-Живковић - судија Вишег суда у Неготину и члан Управног одбора Друштва судија Србије

 

Етички одбор Високог савета судства је стално радно тело Високог савета судства. Конституисан је 15.10.2021. године.

Корњача и зец

06.09.2022 Вести

Марина Барбир - судија Првог основног суда у Београду и члан Управног одбора Друштва судија Србије

 

Сви знамо причу о корњачи и зецу. Наравоученије приче је да су истрајност, упорност и жеља да се иде напред од највећег значаја за сваки успех. Крстарећи интернетом пронашла сам на сајту pricalica.blog.rs наставке поменуте басне, те тако у првом наставку, зец тражи корњачи реванш и, користећи искуство, учи на грешкама, те побеђује, не застајкујући и не одмарајући се. У другом наставку, корњача иницира трећу трку, уз услов да она изабере стазу. Зец пристаје и корњача бира пут преко реке коју зец, логично, не може да пређе – поука: треба бирати битке. У трећем наставку зец и корњача постају савезници уместо ривали и корњача прелази прву етапу - реку, преносећи зеца на оклопу, а другу етапу зец носи корњачу, тако да кроз циљ пролазе заједно. 

Страна 2 од 83


Стандарди судијске етике


Међународна сарадња
ЧланствоПројекти


En